marți, 8 martie 2011

POMELO, UN FRUCT MIRACULOS

        Pomelo creste in tarile Asiei de Sud-Est. In China, Pomelo a fost cultivat pentru prima data in anul 100 i.Hr. Fiind un simbol in cultura chineza, chinezii cred ca acest fruct are calitati magice de aparare contra relelor. Fructul este cultivat la ora actuala pe zone intinse in: China, Tailanda, in Taiwan, sudul Japoniei, India, Vietnam, Indonezia, Filipine, in SUA si Israel.
    Pulpa fructului este galbena cu variatii de roz, are gustul ca un grapefruit dulce. Este cel mai mare fruct dintre familia citricelor si ajunge uneori pana la dimensiuni uriase de circa 20 cm. Coaja galben-verzuie este moale si groasa si poate fi folosita la prepararea marmeladei. Chinezii folosesc coaja pentru prepararea prajiturilor.  Vietnamul foloseste florile de pomelo pentru prepararea parfumurilor. In general se consuma fructul si sucul extras din acesta.
    Pomelo are o bogatie de vitamine si minerale. Contine luteina, betacaroten, potasiu, fier, magneziu si calciu. Vitamina C este intr-o cantitate mare si sa nu uitam vitaminele B1, B2, B3, B5 si B9. Vitamina C ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar si are un puternic efect antioxidant, participand la distrugerea radicalilor liberi. Pomelo poate fi consumat pentru prevenirea si tratarea racelilor si gripelor. Ajuta pozitiv in diverse boli printre care cancerul, bolile aparatului circulator, varicele, hemoroizii, durerile de articulatii.
    Intervenind in formarea colagenului, are o importanta hotaratoare in dezvoltarea sistemului osos si a ligamentelor. Vitamina C, vitamina imunitatii, se pastreaza si in sucul de pomelo proaspat stors. Daca viroza deja s-a instalat si apar starile febrile, o solutie buna pentru scaderea febrei si potolirea setei este sucul de pomelo. De asemenea, vitamina C protejeaza vederea. Cristalinul ochiului uman contine in mod natural o cantitate mare de vitamina C. Daca aceasta cantitate scade, apar problemele de vedere. Pomelo are si proprietati diuretice ajutand la tratarea obezitatii.
    In concluzie fructul de pomelo ajuta in: infectii virale si bacteriene; in cazul bolnavilor de artrita cand durerile au fost ameliorate; in incetinirea procesului de arteroscleroza prin reducerea colesterolului; in retinopatie diabetica cand au fost reduse manifestarile hemoragice; in diabet zaharat, pentru imbunatatirea metabolismului zaharului si al grasimilor; in reducerea riscului aparitiei cataractei si franarea procesului de imbatranire pentru persoanele in varsta; in cresterea rezistentei organismului, intarirea oaselor, reducerea deteriorarii maltului dentar si carierea dintilor la copii; reducerea stresului si oboselii.
    Sucul de pomelo proaspat stors ajuta in diverse afectiuni si are proprietati de exceptie in: stimularea puternica a sistemului imunitar; are un puternic efect antioxidant, participand la distrugerea radicalilor liberi; stimulator al secretiilor digestive; este tonic, antiseptic; este diuretic si un bun curatitor de toxine pentru organism; scade colesterolul; ajuta absorbtia fierului la nivelul intestinului; detoxifica ficatul; participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale.
eMAG.ro

4 comentarii:

  1. Am adorat articolul....pot spune ca de curand am mancat pentru prima data acest fruct si m-a surprins intr-un mod foarte placut:dupa cateva zile imi statea gandul doar la Pomelo,asa ca l-am cumparat din nou:e un fruct urias,cu pulpa carnoasa si dulcie,usor aromat si zemos!!! Acum stiu ca e foarte sanatos si ajuta la mentinerea sanatatii si frumusetii....il recomand tuturor!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da,e f.sanatos,m-am convins,desi gustul...dar cam nimic ce e sanatos nu e f.gustos,cu rare exceptii (cirese,mere,prune,struguri etc.)oricum,ma bucur ca le avem pe piata !

      Ștergere
  2. Imi pare rau ca nu pot posta acest articol !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. este foarte bun acest fruct...se merita fiindca ma simt extraordinar de la POMELO ...
    este delicios si te mentine cu toate problemele de sanatate....

    RăspundețiȘtergere