luni, 28 martie 2011

SCHIZANDRA CHINESIS

         Schizandra chinensis este o specie originara din China si Japonia, dar este intalnita si in alte tari cu clima favorabila sau se poate aclimatiza. Planta are inaltimea de 10-15 metri, cu miros citric caracteristic al frunzelor si gust amar. Este o planta lemnoasa, care creste in locuri umbroase. Se mai numeste "planta cu cinci arome", dupa medicina ayurvedica: dulce, sarat, amar, acru si iute. Semintele sunt picante si amare, restul fructului fiind dulce, sarat si acru. Frunzele sunt ovale, cu nervuri, iar fructele sunt de culoare rosu aprins grupate in ciorchini.
    O planta produce 4-5 kilograme de fructe. Schizandra infloreste in lunile mai-iunie, iar fructele se coc in lunile septembrie-octombrie.
    In medicina naturista se utilizeaza fructele cu seminte. Acestea contin numeroase tipuri de lignani (schizandrin), schizandroli, fitosteroli (stigmasterol, betasitosterol), vitaminele C si E, uleiuri esentiale, uleiuri volatile, saruri minerale, microelemente, factori biotici si alte substante.
    Actiunea majora a acestei plante este cea antioxidanta, avand proprietati astringente si antibacteriene. Schizandra este eficienta in starile astenice si asteno-depresive, psihastenie, depresii reactive care sunt insotite de simptome precum oboseala rapida, scaderea capacitatii de munca, iritatii, somnolenta, hipotonie si moleseala. Schizandra este cunoscuta pentru proprietatile sale de stimulare a tractului gastrointestinal, a sistemului imunitar, a sistemului nervos central, a plamanilor, a ficatului, a rinichilor, a glandelor suprarenale, a metabolismului, a memoriei. De asemenea, imbunatateste si creste rapiditatea reflexelor, creste rezistenta in conditii de stres, imbunatateste capacitatea organismului de a utiliza oxigenul.
    In tratamente naturiste Schizandra este recomandata ca: imunomodulator; antiinflamator; protector hepatic exceptional: antimutagenic, antitoxic, anticancerigen; protejeaza membrana si previne necrozarea hepatocitelor, mentine nivelul de glutation hepatic, stimuleaza sinteza glicogenului si a proteinelor, reduce nivelul transaminazelor serice, amelioreaza metabolismul acizilor biliari in ciroza, carcinom hepatic, icter, hepatite virale si alcoolice, reface tesutul hepatic dupa hepatectomie; tonic general: actioneaza pe fiecare din cele 12 meridiane energetice ale corpului uman, prelungeste viata si calitatea ei; adaptogen: stimuleaza selectiv functiile organismului ajutandu-l sa se adapteze fizic, psihic, imunitar; creste capacitatea organismului de a raspunde rapid la stres fara expunerea indelungata la efectele negative ale cortizolului;  imbunatateste activitatea renala; reduce efectele cardio si hepatotoxice ale chimioterapiei; antioxidant; detoxifica limfa; imbunatateste acuitatea vizuala; tonic sexual masculin si feminin, afrodisiac; reda frumusetea si stralucirea pielii in eczeme, urticarii, candidoze, alergii si alte afectiuni dermatologice; imbunatateste respiratia in congestie pulmonara, astm, emfizem.

8 comentarii:

  1. Buna seara!
    De mult doream sa gasesc despre caltatile schizandrei si prin intermediul blogului Gratzielei am gasit aceasta postare ... si de la ea multe altele care ma intereseaza. Multumesc pentru raspunsurile pe care le gasesc aici.
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc si sper sa fiu util in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, se poate cultiva in Romania? in ce conditii? cine vinde seminte?

    RăspundețiȘtergere
  4. Da un search pe google.ro cu tema "schizandra cultivare" si citeste.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oare ar merge ca adjuvant in Scleroza Multipla?

    RăspundețiȘtergere