luni, 18 aprilie 2011

ALIMENTELE PREPARATE DIN SOIA, UN IZVOR DE SANATATE

         Soia este o planta originara din China si Japonia, raspandita in SUA si in multe tari europene, printre care Germania, Franta si Italia. Folosita in industria uleiului, in cea alimentara, dar si in fitoterapie, soia se cultiva in peste 30 de varietati si soiuri. SUA este tara, care valorifica cel mai mult calitatile nutritionale ale preparatelor pe baza de soia, prin circa 60 de sortimente alimentare din soia. Este un aliment recomandat in perioadele de post, datorita continutului dublu de proteine fata de carne. Este si foarte usor de prelucrat si oricine poate sa pregateasca o masa cu preparate din soia, de la aperitive pana la desert.
    Cercetatorii au demonstrat ca soia poate fi un aliat al omului modern in lupta pentru mentinerea echilibrului fizic si psihic. Faina de soia contine: 26% hidrati de carbon, 22% grasimi, 40% proteine, intre care o multime de aminoacizi valorosi. Bobul de soia contine vitaminele: A, B2, B5, B6, C, D, E si multe minerale. La acestea se adauga si alte substante valoroase: lecitina, celuloza, ceara, iar acizii grasi nesaturati din uleiul de soia o recomanda ca pe un dusman al colesterolului.
    O dieta bogata in soia combate boli grave precum: hepatita, astenia, surmenajul sau cancerul, iar cei care sunt in convalescenta se refac mai repede daca mananca preparate din soia. Soia are un continut ridicat de antioxidanti, numiti izoflavone care mentin echilibrul hormonal.
    Nutritionistii mai recomanda soia pentru prevenirea cancerului de colon, de san sau de prostata. Izoflavonele reusesc sa scada nivelul colesterolului "rau" si sa mentina un nivel normal al colesterolului "bun". Proteina existenta in soia combate atrofierea muschilor, ofilirea pielii si lipsa de energie. Lipidele vegetale din soia mentin colesterolul "bun", iar glucidele, adica grupa carbohidratilor, sunt surse esentiale de energie care, daca nu sunt folosite, se depoziteaza in ficat si in muschi.
    Cercetatorii considera ca soia inhiba in cancer dezvoltarea a noi vase de sange, stopand extinderea tumorii. Cele mai bogate surse de izoflavone (substante ce maresc imunitatea organismului) se gasesc in laptele din soia, in iaurt si tofu, in timp ce produsele procesate sunt sursa cea mai saraca. O dieta bogata in soia este recomandata in hepatita cronica, surmenaj intelectual, astenie, convalescenta, afectiuni dermatologice, litiaza renala.  In medicina naturista, soia este indicata in ateroscleroza, sub forma de ulei de soia, bogat in grasimi nesaturate, in cure de o luna de zile. Soia e utila si in cardiopatia ischemica, in tratarea sechelelor dupa accidente vasculare si in prevenirea hipertensiunii.
    Continutul ridicat de lecitina din soia scade colesterolul si zaharul din sange, curata peretii vasculari si imbunatateste metabolismul. S-a constatat ca folosirea frecventa de produse pe baza de soia alunga bolile de inima, studiu atestat stiintific.
    Uleiul de soia e folosit in afectiunile rinichilor, ale sistemului nervos, creste imunitatea organismului, imbunatateste activitatea intestinului. Vitamina E din uleiul de soia stimuleaza activitatea musculara, impiedica instalarea obezitatatii, imbunatateste consumul de oxigen in tesuturi si dezvolta capilarele.
    Este indicat laptele de soia in orice cura de slabire si, pentru ca nu provoaca aciditate gastrica precum laptele de vaca, e indicat in afectiuni gastrice si intestinale. Soia ajuta la combaterea fragilitatii oaselor si previne fracturile datorita continutului ridicat de calciu. Efecte benefice apar si in cazul menopauzei, soia ajutand femeile sa scape de manifestarile neplacute ale acestei perioade. Soia protejeaza celulele nervoase de degradare, ajuta la mentinerea memoriei la varste inaintate, motiv pentru care e utilizata in profilaxia bolii Alzheimer si a dementei senile.    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu