joi, 28 aprilie 2011

GRAPEFRUITUL, BUN PENTRU SANATATE SI IMPOTRIVA OBEZITATII

       Grapefruitul a primit un nume stiintific de Citrus paradisi abia pe la jumatate secolului al XIX-lea. Pana atunci s-a crezut ca este doar o alta varietate de pomelo, fructul din a carui incrucisare accidentala cu portocala a si rezultat. El a inceput sa fie cultivat pe scara larga la inceputul secolului al XX-lea. Boom-ul l-a cunoscut insa in anii 1970, probabil si datorita popularitatii curei de slabire cu grapefruit. In anul 1983, intr-un raport al Departamentului Agriculturii Statelor Unite, se arata ca, in New York, consumul de grapefruit este depasit doar de cartof, salata, mar si portocala. Astazi se cultiva in tari ca: SUA, Mexic, Argentina, Brazilia, Cipru, Maroc, Israel si altele.
   Pe langa gustul deosebit, foarte racoritor, grapefruitul este unul dintre citricele recomandate in mentinerea sanatatii. Persoanele cu un nivel de colesterol foarte mare sau cu trigliceride ridicate pot include grapefruitul in consumul alimentar, datorita proprietatilor anticolesterol foarte bune. Studii efectuate de cercetatori au dovedit ca substante din fructele de grapefruit pot contribui la reducerea riscului de cancer. Grapefruitul rosu este bogat in licopen, substanta cu efect antitumoral, care lupta impotriva radicalilor liberi care distrug celulele.
   Este bogat in vitamina C, fibre, fier si caroten si sarac in calorii. Fibrele alimentare si acizii organici, pe care ii contine, contribuie la sanatatea tubului digestiv usurand digestia. In membrana fructului se regaseste pectina, un compus organic care scade valoarea colesterolului. Grapefruitul este un adevarat depozit de fitochimicale precum flavonoide, terpene si limonoide, substante despre care unele cercetari au demonstrat ca inhiba dezvoltarea cancerului si asigura protectie impotriva multor tipuri de cancer. Este bun in prevenirea constipatiei.
   Pulpa grefei ajuta la actiunea de digestie a intestinelor. Grapefruitul este benefic in mentinerea sanatatii intestinelor si este indicata ca o hrana preventiva impotriva dezinteriei, diareei, enterocolitei si alte boli ale tubului digestiv. Are actiune antidiabetica. Sucul de grefe este bun si in tratarea febrei. El stinge setea si indeparteaza senzatia de rau provocata de febra. Este benefic in tratamentul oboselii. Sucul de grefe poate fi folosit ca medicament in tratarea urinarii insuficiente cauzata de ficat, rinichi si boli de inima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu