miercuri, 29 iunie 2011

KAKI, UN FRUCT DELICIOS BUN PENTRU INIMA

        Diospyros kaki este originar din China, culoarea variaza de la galben deschis la portocaliu rosiatic, iar forma sa este asemanatoare cu o rosie. Este mult raspandit in China, iar interesul pentru aceasta cultura se manifesta si in Brazilia si Coreea.  Copacul kaki are o crestere lenta, este longeviv si atinge, uneori 10 m in inaltime in cazul soiurilor cu vigoare ridicata. Trunchiul este drept cu scoarta de culoare gri inchis. Frunzele sunt cazatoare de forma eliptica sau ovala, culoare verde lucios pe partea superioara, verde clar. Fructele se coc toam­na, iar in filosofia japoneza se spu­ne ca nu este toamna fara gustul de­licios de kaki.
  Are gust asemanator piersicii combinat cu pepene galben, fiind foarte bogat in glucoza si apa, vitamina C, calciu, fosfor, fier si magneziu. Fructele de kaki dulci sau acre sunt bogate in tanin. Acest tanin scade cantitativ pe masura ce fruc­tul se coace. Cand este verde, can­titatea de tanin este ri­dicata.
  Datorita taninilor prezenti in fruct se poate reduce riscul bolilor cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul si o vasta gama de tumori (cancer de prostata). Frunzele de kaki sunt uscate si utilizate in prepararea ceaiului verde, in diverse preparate erboristice pentru a reduce imbatranirea pielii. Fructul mai este considerat si un bun antiseptic, bun pentru stomac si pentru combaterea hipertensiunii, dar si pentru tratamen­­tul diareii, enterocolitelor si hemoragiilor.
  In Japonia sa scos in evi­denta faptul ca in compozitia cojilor de kaki sunt pre­zente niste fitochimicale numite proantocianidine, ce ajuta la stopa­rea procesului de imbatranire. Mai contine compusi cunoscuti sub numele de shibuol si acid betulinic, care se crede ca au proprietati anticancer.

39 de comentarii:

  1. buna ziua,as dori foarte mult sa stiu daca de la fructul kaki se poate face constipatie?Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  2. Categoric nu.Eu anul acesta am mancat prima oara,este delicios,gusyul se aseamana cu ringlotele coapte.In lb maghiara se numeste *DATOJASZILVA* care tradus motamo inseamna prune decurmale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mananc anual pe vremea asta aceste fructe. Sincer nu stiam prea multe de proprietatile lui. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Zilele trecute am mincat ptr prima data si pot spune ca mi-au placut mult, aceste fructe.Eu am curatat coaja, nestiind daca e comestibila sau nu. In general nici la mere nu-mi place coaja. Sunt foarte bune, va recomand sa cumparati daca gasiti la supermarket !

    RăspundețiȘtergere
  5. La bebelusi(6 luni) se pot da aceste fructe sau au rist de a provoca alergii?

    RăspundețiȘtergere
  6. Merge si la bebelusi, dar pisat, maruntit si fara coaja.

    RăspundețiȘtergere
  7. apoi chiar asa de bune nu sint aceste fructe dar poti sa incerci o data si apoi poti hotari daca e bun pt tine si iti place. e posibil sa aiba proprietati curative dar nu are nici o aroma deosebita . este un fruct anost. nu se compara nici pe departe cu un mar ionathan autentic - daca se mai gaseste asa ceva,,,pe undeva....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cat sa fi de cretin sa dai asemenea verdict? :)))

      Ștergere
    2. nu e deloc cretin ,are foarte mare dreptate :)))) numai ca la noi fudulia si prostia sunt la loc de cinste!:)) iar despre miraculoasele ceaiuri ,fructe ciuperci si alte bazaconii made in China...multumesc frumos ,prefer produsele romanesti de mii de ori !

      Ștergere
    3. dragilor, chiar nu e vorba de fudulie sau altceva!
      fructul este delicios, este dulceag, aromat... insa... mai intervine ceva. daca nu este copt bine... atunci coaja care la fructul necopt este destul de dura si groasa, are un gust neplacut... destul de aspru. se poate manca chiar si asa, insa e adevarat ca nu e prea placut.
      de asemenea sunt mai multe specii... unele au samburi si sunt mai micute, altele nu au samburi si sunt chiar si de marimea unei portocale.
      potrivite.(mie mi-au placut ambele variante, insa mai mult cele fara samburi)
      daca aveti ocazia sa calatoriti in sudul italiei... Sicilia si nu numai, puteti gasi acest fruct la un pret super rezonabil. in Romania nici nu l-am vazut prin marketuri, dar la drept vorbind nici nu m-am uitat dupa el special. parerea mea e ca daca se gaseste in Siclia, e foarte posibil sa fie de gasit si in Grecia... sunt la o aruncatura de bat una de alta.
      - in afara de asta e de preferat sa fie consumat dupa ce-a stat putin la frigider. rece se simt mai bine aromele... la fel ca si in cazul fructelor de cactusi.

      Ștergere
  8. Eu consum cu placere acest fruct. Poate ai nimerit unul mai crud fara aroma. Il consider delicios.

    RăspundețiȘtergere
  9. Este chiar delicios,eu care le-am cumparat erau mai coapte adica spre caramiziu si as manca non stop asa de bune sunt.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am luat azi la recomandarea soacrei mele, au o culoare portocalie si consistenta tare (asta pentru sunt mai multe pareri despre cat de moale trebuie mancat fructul)si mi s-au parut ca un mango la textura, iar ca gust undeva intre caisa, pepene galben si mango. E bun si satios, daca face si mult bine e cu atat mai ok.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sunt foarte delicioase. Si eu mananc in fiecare zi din perioada cand apar.

    RăspundețiȘtergere
  12. azi am mancat si eu pentru prima oare in viata mea..dar este ff bun..:)ii voi da si mamei mele care are probleme cardiace

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu si sotul meu l-am "descoperit" anul acesta si putem spune ca este delicios! Mancam de vreo cateva luni in fiecare zi cate unul si am luat si pentru parinti (care au probleme cu diabetul / inima)
    Va recomandam tuturor! (cititi pe google detalii scrise de specialisti, sunt f. interesante)

    RăspundețiȘtergere
  14. Copilul nostru...8 luni a facut o alergie ff urata din cauza acestui fruct. Deci fiti atenti!

    RăspundețiȘtergere
  15. Sa ai grija si sa identifici substanta la care este alergic copilul!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu ingrasa, deoarece ajuta la reglarea scaunelor, dar nu provoaca diaree, dar nici constipatie.
    Este un fruct destul de delicios.
    Pacat ca apare numai ocazional.

    RăspundețiȘtergere
  17. Persimon,se numeste in Vest. Foarte delicioase si populare.

    RăspundețiȘtergere
  18. printre cele mai gustoase fructe pe care l-am mancat vreodata...le recomand din inima...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cand incep sa se matureze(coaca)cand au coaja ft ft subtire ,sant cele mai bune fructe de sezon (oct-dec)mai ales cachi de sicilia.

      Ștergere
    2. Sunt delicioase doar a stii cum sa le alegi .Culoarea sa fie portocaliu inchis si fructele cat de cat moi .

      Ștergere
  19. in aceasta seara am mancat pentru prima data;cinstiti sa fiu am cumparat un kaki de la supermarket si am vrut sa il las sa mai coaca,dar sotia l-a curatat de coaja si astfel l-am mancat;daca avem gustul fructelor ne dam seama ca este foarte bun-daca ne gandim la denumirea lui ca fruct si luat ca atare;trebuie sa-l comparam numai cu el;bineanteles ca alte fructe pentru unii sunt mai bune;concluzia mea?este un fruct foarte bun(mai ales pentru calitatile pe care le are)
    P e mine m-a cucerit,in primavara o sa caut sa-mi plantez unul-doi pomi de kaki.

    RăspundețiȘtergere
  20. Inca un fruct pe care l-am adorat la prima gustare!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Am mancat pentru prima data.Mi-a placut la gust.Dupa un sfert de ora mi-a cresct tensiunea arteriala la 160/90
    Nevasta mea care are tensiunea arteriala 90/60 de obicei,a facut 122/89.

    RăspundețiȘtergere
  22. Azi am mancat pentru prima data si mi-a placut.daca ar avea numai 10% din calitatile descrise si tot ar fi ok.La primavara o sa incerc sa plantez cativa puieti.

    RăspundețiȘtergere
  23. Este bun ,nu cazi pe spate din cauza aromei....dar este bun ,fara alte exagerări.

    RăspundețiȘtergere
  24. Este um fruct destul de bun,cu cât e mai portocaliu este mai dulce,dacă are toate aceste proprietati perfect.

    RăspundețiȘtergere
  25. Eate foarte delicios si sanatos dar trebuie sa fie copt pentru al putea savura.Are proprietati multiple.Il gasim si la noi in piete sau magazine

    RăspundețiȘtergere
  26. anonim 30 e un handicapat care nu stie ce inseamna fructele exzotice ... e un prost de om ..la revedere

    RăspundețiȘtergere