joi, 28 aprilie 2011

ECHINACEEA, UN PUTERNIC IMUNOSTIMULENT

        Descoperita in SUA de circa 100 de ani, Echinaceea a fost si este considerata un adevarat antidot impotriva infectiilor, datorita actiunii imunostimulatoare pe care o manifesta. Este demonstrat faptul ca ea stimuleaza organismul sa produca mai multe globule albe, in special limfocite si de asemenea o cantitate mare de interferoni (printre cele mai puternice substante antiinfectioase naturale).
    Pe langa efectul de a multiplica celulele de aparare ale organismului, echinaceea se pare ca poate contribui la distrugerea virusilor, cei mai comuni fiind cei ai racelii si gripei.
    Studiile efectuate pe pacienti carora li s-a administrat constant echinaceea, au demonstrat ca la acestia, incidenta aparitiei virusului gripal a scazut cu 50 la suta in comparatie cu indivizii care nu au avut administrata echinaceea. Tot aceste studii au aratat ca echinaceea este eficienta in intarirea sistemului imunitar. Echinaceea mai ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor prin stimularea ficatului, glandelor limfatice sau a ganglionilor limfatici. Echinaceea este valoroasa in sustinerea sistemului imunitar la pacientii bolnavi de cancer, dupa o perioada lunga de chimioterapie. Studiile mai  spun ca extractul de echinacea este folositor in incetinirea cresterii tumorilor si distrugerea virusilor ca: herpes, virusi ai gripei si alte tipuri de virusi.
    Extractele de radacina pot sa aline sau sa reduca simptomele gripei si a altor infectii respiratorii. Studiile au demonstrat eficienta echinaceei impotriva infectiilor bacteriologice, virale si micotice. Echinaceea a fost folosita si in bolile de piele ca eczeme si psoriasis. Este recomandata persoanelor cu leziuni ale pielii  (furuncul, acnee) si are efecte tonice, imbunatatind abilitatea ficatului de a reduce efectele factorilor toxici din mediu.
   Administrarea plantei se face sub forma de tinctura sau capsule. S-a constatat ca echinaceea sub forma de tinctura si ceai este mai eficienta decat pudra de echinacee rezultata din macinarea plantei. Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 900 mg pe zi (cate 300 mg administrate de 3 ori pe zi).
   Inca o data subliniem efectele benefice ale plantei si anume: intareste sistemul imunitar; accelereaza vindecarea; lupta contra bacteriilor si infectiilor cauzate de acestea; lupta impotriva infectiilor virale; lupta impotriva infectiilor micotice; ajuta la vindecarea arsurilor; ajuta in tratarea infectiilor sinusului; ajuta in tratarea infectiilor rinichilor; ajuta la probleme cu vezica urinara;  reduce gripa si simptomele ei; poate sa reduca inflamarea diferitelor organe; ajuta in cazuri de peritonita; alina intepaturile de insecte (chiar si cele otravitoare). In concluzie, Echinaceea este un puternic imunostimulent, capabila sa ajute organismul uman, sa lupte cu orice boala infectioasa.

GRAPEFRUITUL, BUN PENTRU SANATATE SI IMPOTRIVA OBEZITATII

       Grapefruitul a primit un nume stiintific de Citrus paradisi abia pe la jumatate secolului al XIX-lea. Pana atunci s-a crezut ca este doar o alta varietate de pomelo, fructul din a carui incrucisare accidentala cu portocala a si rezultat. El a inceput sa fie cultivat pe scara larga la inceputul secolului al XX-lea. Boom-ul l-a cunoscut insa in anii 1970, probabil si datorita popularitatii curei de slabire cu grapefruit. In anul 1983, intr-un raport al Departamentului Agriculturii Statelor Unite, se arata ca, in New York, consumul de grapefruit este depasit doar de cartof, salata, mar si portocala. Astazi se cultiva in tari ca: SUA, Mexic, Argentina, Brazilia, Cipru, Maroc, Israel si altele.
   Pe langa gustul deosebit, foarte racoritor, grapefruitul este unul dintre citricele recomandate in mentinerea sanatatii. Persoanele cu un nivel de colesterol foarte mare sau cu trigliceride ridicate pot include grapefruitul in consumul alimentar, datorita proprietatilor anticolesterol foarte bune. Studii efectuate de cercetatori au dovedit ca substante din fructele de grapefruit pot contribui la reducerea riscului de cancer. Grapefruitul rosu este bogat in licopen, substanta cu efect antitumoral, care lupta impotriva radicalilor liberi care distrug celulele.
   Este bogat in vitamina C, fibre, fier si caroten si sarac in calorii. Fibrele alimentare si acizii organici, pe care ii contine, contribuie la sanatatea tubului digestiv usurand digestia. In membrana fructului se regaseste pectina, un compus organic care scade valoarea colesterolului. Grapefruitul este un adevarat depozit de fitochimicale precum flavonoide, terpene si limonoide, substante despre care unele cercetari au demonstrat ca inhiba dezvoltarea cancerului si asigura protectie impotriva multor tipuri de cancer. Este bun in prevenirea constipatiei.
   Pulpa grefei ajuta la actiunea de digestie a intestinelor. Grapefruitul este benefic in mentinerea sanatatii intestinelor si este indicata ca o hrana preventiva impotriva dezinteriei, diareei, enterocolitei si alte boli ale tubului digestiv. Are actiune antidiabetica. Sucul de grefe este bun si in tratarea febrei. El stinge setea si indeparteaza senzatia de rau provocata de febra. Este benefic in tratamentul oboselii. Sucul de grefe poate fi folosit ca medicament in tratarea urinarii insuficiente cauzata de ficat, rinichi si boli de inima.

luni, 18 aprilie 2011

ULEIUL DE MASLINE, BUN PENTRU INIMA SI FICAT

        Uleiul de masline este foarte bogat in vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, contine si acizi grasi nesaturati, acizi grasi saturati, trigliceride, clorofila. In general se foloseste uleiul curat obtinut prin presare la rece, fiind unul dintre cele mai bune uleiuri de masa folosite in bucatarie.
   In zona tarilor mediteraneene, unde se consuma cantitati mari de ulei de masline, mortalitatea prin boli cardiovasculare este mai scazuta decat in alte zone. Uleiul de masline contine 80% acid gras mononesaturat. Este substanta grasa cel mai usor digerabila, mai digerabila decat uleiul de floarea-soarelui. Din maslinele negre se extrage uleiul, iar cele verzi sunt destinate conservelor.
   Uleiul destinat refacerii sanatatii noastre, este cel extras prin procedeul de presare la rece, fara a folosi solventi chimici. Un ulei rafinat este un aliment fara viata, care a fost supus la operatii chimice si termice de extragere, si caruia, inainte de a ajunge la consumatori, i s-au adaugat substante chimice (soda caustica). Un ulei de masline extras din prima presare la rece este un ulei suta la suta natural, care isi pastreaza toate calitatile. El rancezeste greu si, chiar incalzit la temperaturi mari, exercita o actiune benefica asupra functiei biliare si o actiune echilibrata asupra organismului uman.
   Prepararea salatelor constituie o buna ocazie de a folosi uleiul de masline, putandu-se face o cura de astfel de salate. Frunzele de maslin contribuie la scaderea ureii din sange si la cresterea diurezei. Ele se dovedesc deosebit de utile si impotriva palpitatiilor si aritmiei cardiace. Datorita continutului sau de clorofila, frunza de maslin poate fi folosita preventiv impotriva aterosclerozei. Se gasesc pe piata preparate pe baza de frunze de maslin.
    Uleiul de masline este drenor hepatic si biliar, ajuta la eliminarea calculilor si este un bun laxativ. Persoanele care au probleme hepatice sau biliare pot lua o lingura de ulei dimineata inainte de masa sau o lingura de ulei inaintea fiecarei mese. Dupa inghitirea uleiului  se sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta, dar nu este obligatoriu daca nu avem timp la dispozitie. In cel mult doua saptamani incep sa apara rezultate vizibile.
   O reteta de eliminare a pietrelor biliare de dimensiuni mici, spune ca trebuie sa  se amestece o jumatate de ceasca de ulei de masline cu o jumatate de ceasca cu suc de lamaie sau grapefruit si se bea seara inainte de culcare. Dimineata se bea ceva fierbinte si apoi e posibil ca pietrele sa fie eliminate.
   Se poate folosi alta reteta, care zice ca se poate posti doua zile inainte, band suc de mere din doua in doua ore, iar in cea de a doua seara se bea amestecul de ulei si suc de lamai. Astfel se va curata vezica, se vor dizolva sau elimina pietrele mici. Uleiul de masline ajuta tubul digestiv, contribuind la vindecarea gastritei si a ulcerului. Are proprietatea de a intarzia procesul de imbatranire, protejand inima si arterele, dizolvand cheagurile din vasele de sange, reducand colesterolul si tensiunea. Poate fi folosit si ca laxativ, luand o lingura seara la culcare. In concluzie, folosirea uleiului de masline, este o mina de aur pentru sanatatea tot mai precara a omului modern.

ALIMENTELE PREPARATE DIN SOIA, UN IZVOR DE SANATATE

         Soia este o planta originara din China si Japonia, raspandita in SUA si in multe tari europene, printre care Germania, Franta si Italia. Folosita in industria uleiului, in cea alimentara, dar si in fitoterapie, soia se cultiva in peste 30 de varietati si soiuri. SUA este tara, care valorifica cel mai mult calitatile nutritionale ale preparatelor pe baza de soia, prin circa 60 de sortimente alimentare din soia. Este un aliment recomandat in perioadele de post, datorita continutului dublu de proteine fata de carne. Este si foarte usor de prelucrat si oricine poate sa pregateasca o masa cu preparate din soia, de la aperitive pana la desert.
    Cercetatorii au demonstrat ca soia poate fi un aliat al omului modern in lupta pentru mentinerea echilibrului fizic si psihic. Faina de soia contine: 26% hidrati de carbon, 22% grasimi, 40% proteine, intre care o multime de aminoacizi valorosi. Bobul de soia contine vitaminele: A, B2, B5, B6, C, D, E si multe minerale. La acestea se adauga si alte substante valoroase: lecitina, celuloza, ceara, iar acizii grasi nesaturati din uleiul de soia o recomanda ca pe un dusman al colesterolului.
    O dieta bogata in soia combate boli grave precum: hepatita, astenia, surmenajul sau cancerul, iar cei care sunt in convalescenta se refac mai repede daca mananca preparate din soia. Soia are un continut ridicat de antioxidanti, numiti izoflavone care mentin echilibrul hormonal.
    Nutritionistii mai recomanda soia pentru prevenirea cancerului de colon, de san sau de prostata. Izoflavonele reusesc sa scada nivelul colesterolului "rau" si sa mentina un nivel normal al colesterolului "bun". Proteina existenta in soia combate atrofierea muschilor, ofilirea pielii si lipsa de energie. Lipidele vegetale din soia mentin colesterolul "bun", iar glucidele, adica grupa carbohidratilor, sunt surse esentiale de energie care, daca nu sunt folosite, se depoziteaza in ficat si in muschi.
    Cercetatorii considera ca soia inhiba in cancer dezvoltarea a noi vase de sange, stopand extinderea tumorii. Cele mai bogate surse de izoflavone (substante ce maresc imunitatea organismului) se gasesc in laptele din soia, in iaurt si tofu, in timp ce produsele procesate sunt sursa cea mai saraca. O dieta bogata in soia este recomandata in hepatita cronica, surmenaj intelectual, astenie, convalescenta, afectiuni dermatologice, litiaza renala.  In medicina naturista, soia este indicata in ateroscleroza, sub forma de ulei de soia, bogat in grasimi nesaturate, in cure de o luna de zile. Soia e utila si in cardiopatia ischemica, in tratarea sechelelor dupa accidente vasculare si in prevenirea hipertensiunii.
    Continutul ridicat de lecitina din soia scade colesterolul si zaharul din sange, curata peretii vasculari si imbunatateste metabolismul. S-a constatat ca folosirea frecventa de produse pe baza de soia alunga bolile de inima, studiu atestat stiintific.
    Uleiul de soia e folosit in afectiunile rinichilor, ale sistemului nervos, creste imunitatea organismului, imbunatateste activitatea intestinului. Vitamina E din uleiul de soia stimuleaza activitatea musculara, impiedica instalarea obezitatatii, imbunatateste consumul de oxigen in tesuturi si dezvolta capilarele.
    Este indicat laptele de soia in orice cura de slabire si, pentru ca nu provoaca aciditate gastrica precum laptele de vaca, e indicat in afectiuni gastrice si intestinale. Soia ajuta la combaterea fragilitatii oaselor si previne fracturile datorita continutului ridicat de calciu. Efecte benefice apar si in cazul menopauzei, soia ajutand femeile sa scape de manifestarile neplacute ale acestei perioade. Soia protejeaza celulele nervoase de degradare, ajuta la mentinerea memoriei la varste inaintate, motiv pentru care e utilizata in profilaxia bolii Alzheimer si a dementei senile.