miercuri, 30 ianuarie 2013

Rubarba, buna pentru detoxifierea organismului

       Rubarba este considerata de unii fruct, iar de altii leguma. Este o planta erbacee, perena, cu frunze mari si tulpini inalte folosita in alimentatie, dar si in medicina populara (in China). Este originara din Asia si America de Nord, planta de azi fiind un hibrid rezultat din incrucisari repetate. Planta era folosita in China de acum doua milenii pentru virtutile sale medicinale.
   Frunzele nu se consuma, sunt toxice, dar tulpinile si radacinile (se recolteaza toamna la plante vechi de 6 ani) sunt comestibile. Rubarba se recolteaza in lunile mai-iunie, dupa aceasta data de recoltare devenind amaruie la gust.
   Calitatile terapeutice ale plantei sunt date de continutul bogat in vitamine si minerale. Astfel avem ca vitamine vitamina C, acidul folic ( B9 ), vitamina E, vitamina K. Mineralele prezente sunt: calciu, potasiu, fier, sodiu si zinc. Mai gasim in compozitia plantei zaharuri, grasimi, fibre alimentare. Efectele benefice asupra organismului: puternic efect laxativ, bun diuretic, antihemoragic, antiinflamator,  antibacterian, tonic si astringent.
   Este indicata folosirea profilactica a plantei in detoxifierea organismului, in bolile de stomac, afectiuni ale ficatului, constipatii, in stimularea apetitului, in normalizarea colesterolului. Este cunoscuta in medicina chineza ca un puternic detoxifiant al ficatului. Radacinile contin niste substante (stilbenoid si rhaponticin), care reduc nivelul glucozei din sange.
   Rubarba nu este recomandata persoanelor afectate de guta, reumatism sau epilepsie, datorita continutului mare de acid oxalic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu