Pagini

duminică, 13 februarie 2011

LITCHI, UN FRUCT BOGAT IN MINERALE SI VITAMINE

        Litchi este un fruct foarte delicios exotic, prezent tot mai mult in Romania. Este originar din sudul Chinei. Cu 2000 de ani inaintea erei noastre, imparatul Chinei se ospata cu aceste fructe, considerate cele mai delicioase din Imperiu.
     Litchi este cultivat in China, dar si in nordul Thailandei, Laos, Cambodgia, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, India si sudul Japoniei. Mai nou se cultiva si in California, Hawaii, Florida, sudul Africii, Australia.
     Este un fruct rotund si usor alungit, avand diametrul de 2-4 cm. Este acoperit cu o coaja aspra, ridata care nu trebuie sa fie nici crapata, nici prea moale. La maturitate, coaja este roz sau rosie. Savoarea fructului are nuante de capşune, trandafir si variaza in functie de gradul de maturitate. Uscate, fructele seamana la gust cu stafidele.
    100 de grame de fruct litchi contin aproximativ 66 de calorii, 1,3 g fibre, 44 g lipide, 15,23 g zahar, 16,53 g carbohidraţi. Fructul mai conţine vitamina C, fosfor, potasiu, magneziu şi calciu. Litchi contine vitamina C in proportie de 39,2 mg /100 g  la fel de multa ca si portocalele. Aceasta concentratie mare de vitamina C ajută în lupta împotriva bolilor infectioase si la intarirea sistemului osos si a dintilor. De asemenea, favorizeaza asimilarea fierului.
    Litchi contine si riboflavina (vitamina B2), care joaca un rol crucial in metabolism si in formarea globulelor rosii, a mentinerii sanatatii pielii, a unghiilor si a parului. Litchi este bogat in minerale: potasiu, care scade tensiunea arterială, şi magneziu, care intra in compozitia a numeroase enzime. De asemenea, fructul are efecte pozitive asupra glandelor, tumorilor, problemelor stomacale.
    Fructul este un desert delicios, care poate fi consumat proaspat sau uscat. Litchi se foloseste in salate de fructe, inghetate, salate cu branza si maioneza, dar si la garnituri pentru fripturi.

15 comentarii:

  1. Cum sunt folosite seminţele de litchi? Sunt ele comestibile?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu fructul este otravitor!!! samburele trebuie sa fie indepartat inainte de consum fiind putin toxic. fructul este foarte bun si delicios.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un fruct miraculos si delicios!

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca sunt bune dupa aspectul lor

    RăspundețiȘtergere
  5. abia astept sa-mi cumpar maine

    RăspundețiȘtergere
  6. sunt bune la gust, cel putin mie mi s-au parut la gust asemanator cu strugurii

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acum am savurat litchi fara samburi din compot ! o bunatate.. ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Am mancat pt.prima data litchii astazi,sunt f.delicioase si racoritoare cu un gust de socada,asa mi sa parut mie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt geniale aceste fructe. Am mancat in nenumarate restaurante chinezesti, atat sub forma de compot cat si nepreparate. Ce-i dept prima data le-am consumat ca si compot si am fost destul de reticienta la ele, fiind destul de alunecoase :) Insa gustul este foarte bun si sunt si slabe caloric ;) asta pe langa celelalte proprietati.

    RăspundețiȘtergere
  11. baietelul meu a spart in gura un sambure,l-am pus sa il scuipe dar cred ca a mai inghitit bucatele mici...ar trebui sa imi fac griji. s-a intamplat cu o seara in urma...sunt ingrijorata ,ce ar trebui sa fac

    RăspundețiȘtergere
  12. pentru un sambure nu trebuie sa va faceti probleme, cand sunt mancati mai multi atunci e o problema (o cana mare de lapte cald).

    RăspundețiȘtergere