Pagini

luni, 30 mai 2011

ANDIVA, O LEGUMA PENTRU SANATATE

     Andiva este o varietate legumicola, creata de om din cicorea salbatica. Sunt legume care se obtin prin intrarea in vegetatie fortata a frunzelor de cicoare. Tehnica de obtinere a andivelor de salata ii apartine unui cultivator belgian care a descoperit acest lucru in secolul XIX. Inca din vremea egiptenilor, andivele erau cultivate si apreciate mai ales in prepararea salatelor.
   Pentru a putea obtine andive de salata, se taie frunzele plantei, iar radacinile se pastreaza in locuri fara lumina. Din aceste tulpini care se tin la intuneric apar frunze noi, care datorita faptului ca nu au lumina, nu mai sunt foarte amare si au o culoare alb-galbuie. Tara cu cea mai mare traditie in cultivarea andivelor este Franta.
   In magazin este bine sa alegem andivele cele mai albe, cele verzi fiind amare. Se consuma cel mai des crude, sub forma de salata, dar stropite cu suc de lamaie. Andiva are o mare valoare terapeutica si culinara. Au un continut bogat in:  enzime, proteine, hidrati de carbon, vitaminele A1, B1, B2, C si K; saruri minerale si minerale de calciu, potasiu, sodiu, cupru, fosfor, fier, mangan, magneziu, dar si uleiuri volatile, polizaharide, caroten.
   Proprietatile terapeutice in terapia naturista spun ca andivele sunt diuretice, depurative si usor laxative. Sunt un bun adjuvant in obezitate, arteroscleroza, dislipidemii, ca si in alimentatia cardiacilor, a diabeticilor. Latexul din andive este benefic in tratamentul cancerului uterin, in tumorile ficatului, splinei si laringelui. Sucul plantei combinat cu cel de cicoare dizolva pietrele din vezica biliara. Sucul de andiva este recomandat si in ameliorarea unor boli de ochi, ale ficatului si in combaterea astmului, guturaiului si afectiunilor cardiace. Stimuleaza secretia de bila si evacuarea intestinala a acesteia, are efecte mineralizante si ajuta la combaterea parazitilor intestinali. Andivele actioneaza pozitiv in anorexie, calmeaza usor sistemul nervos, alina durerile si prezinta efecte favorabile in caz de stres. Prin prezenta intibinei, care este o substanta antioxidanta naturala, andiva diminueaza efectele nocive ale radicalilor liberi, intarziind imbatranirea si instalarea unor boli generative, inclusiv a cancerului.
   Andivele trebuie sa fac parte si din alimentatia bolnavilor de gastrita, ulcer, hepatita, enterocolita sau diabet. Avand proprietati diuretice ajuta si la eliminarea edemelor. Un amestec in parti egale de suc de andive, morcov, telina si patrunjel, face adevarate minuni pentru intarirea vederii mai ales la persoanele varstnice. Se bea minim 3 luni cate 250 ml zilnic din acest suc combinat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu