Pagini

marți, 21 iunie 2011

ARDEIUL, BUN PENTRU MEMORIE SI ANTICANCERIGEN

         Ardeiul iute are mai multe denumiri in limba romana si anume: boia, chiper, paprica, tiuper etc. Acest aliment medicament care ne "incendiaza" gura, in ipostaza de remediu si de prieten al sanatatii noastre are multe actiuni binefacatoare si o sa vedem pe parcurs la ce  boli exceleaza cu efecte pozitive. O sa asociem ardeiul iute si cu fratele sau ardeiul kapia sau ardeiul gras rosu sau verde (sau varietati de culoare galbena). Culoarea vom vedea ca este importanta, fructul rosu avand calitati superioare fata de cele ale fructului verde. Precizam ca vorbim despre un fruct, si nu neaparat o leguma, deoarece este fructul plantei cu acelasi nume.
   Una dintre virtutile sale recent descoperite este reprezentata de faptul ca ajuta memoria. Inhiband comportamente innascute sau dobandite, la cobai, cercetatorii taiwanezi au demonstrat efectul benefic al luteolinei asupra capacitatilor de invatare.  Acest compus prezent in ardei e capabil sa blocheze efectul perturbator al anumitor molecule (neurotoxine) asupra proceselor de memorare. El actioneaza in sensul activarii circuitelor neuronale implicate in invatare.
   Ardeiul iute fata de ardeiul dulce contine o substanta iritanta denumita capsaicina care ii confera iutime, dar si proprietati medicinale. Mai contine vitaminele: A, C, PP, E, B si enzime, zaharoza, amidon, celuloza, lipide, carotenoide, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, cupru, mangan, sulf, substante cu proprietati nutritive deosebite. Capsaicina este un alcaloid cu proprietati rubefiante (iritante), fiind folosita in cosmetica impotriva caderii parului.
   Ardeiul iute, ca si cel gras, contine o serie de substante care au capacitatea de a induce apoptoza, adica moartea celulelor tumorale. Ele actioneaza prin intermediul unor receptori, antrenand apoptoza dezintegrand mitocondriile – un organit de care celula are nevoie pentru a-si fabrica energia. Cercetatorii spanioli de la Universitatea Cordoba si-au pus problema daca substantele respective, specifice ardeiului iute, au aceleasi efecte ca ale celor specifice ardeiului gras. Testele s-au efectuat pe cobai care sufereau de cancer al pielii. Rezultatul a fost ca in ambele cazuri exista un excelent potential preventiv impotriva dezvoltarii tumorilor canceroase.
    De asemenea, o alta substanta existenta in compozitia ardeiului, testata de data aceasta in Coreea, si-a relevat actiunea deosebit de eficienta impotriva cancerului de colon la oameni. Pe de alta parte, cunoscut fiind continutul remarcabil de antioxidanti si de vitamina C, s-a masurat nivelul corespunzator la ardei rosu si verde imediat dupa recoltare, apoi dupa 7 pana la 19 zile, timp in care au fost tinuti la temperatura de 20 grade C. Rezultatele au aratat ca la ambele varietati creste nivelul vitaminei C, in timp ce capacitatea antioxidanta totala e mai mare la ardeiul rosu, comparativ cu a celui verde.
   Anumite varietati sunt utilizate la obtinerea unor coloranti care ii inlocuiesc pe cei chimici, in produse ca iaurturile, produse de cofetarie, mezelurile, in ketchup, in sosuri. Medicina noastra populara cunoaste si ea remedii importante, dintre care am preluat cateva recomandari. Asadar, ardeiul se foloseste in avitaminoze, in alcoolism, iar extern in reumatisme, degeraturi, angina pectorala, alergii, combaterea oboselii corzilor vocale.
   Tinctura de ardei iute este folosita contra alcoolismului. Se maruntesc 2-3 ardei iuti si se amesteca cu 100 ml alcool. Se lasa la macerat timp de 14 zile, la temperatura camerei, agitindu-se din cand in cand, dupa care se filtreaza. Se iau 5-10 picaturi de tinctura de ardei iute, zilnic.
   Sub forma de pudra, ardeiul iute poate fi utilizat si pentru vindecarea ranilor. Aceasta planta este cunoscuta pentru vindecarea infectiilor aparute la nivelul gingiilor, eliminind durerile si abcesele. Pentru aceasta, se pune pe periuta de dinti pudra de ardei iute si se spala dintii. Aceasta operatie este benefica pentru gingii, iar gargara cu solutie de ardei iute este benefica in cazul durerilor de gat.           sursa:   Magazin

Un comentariu: