miercuri, 30 ianuarie 2013

Physalis peruviana, buna pentru reumatism

      Physalis este o planta deosebita, decorativa, care are in familie nu mai putin de 80 de specii erbacee, majoritatea fiind toxice si neindicate consumului uman.
   Physalis alkekengi se intalneste si pe teritoriul tarii noastre. O intalnim la marginea padurilor, aproape de camp in spatii usor insorite si luminoase, fiind o planta iubitoare de lumina. Alte denumiri ale plantei sunt papalau sau lampionul chinezesc, aceasta denumire din urma sugerand ca planta este decorativa. Fructele se gasesc in interiorul unei capsule si sunt de culoare portocaliu-rosiatica. Nu se consuma planta si fructele fiind toxice.
   Physalis peruviana este planta care ne intereseaza pe noi, avand fructe care sunt comestibile si foarte bune la gust. Arealul  de raspandire al acesteia este America de Sud in: Peru, Ecuador, Columbia; Africa de sud; SUA; Madagascar. Culoarea fructelor este portocaliu intens, gustul fiind acrisor, cu aroma de struguri-mure. Fructele se pastreaza foarte bine in capsula circa 30-45 zile sau se fac dulceturi, marmelade.
   Substantele si oligoelementele care se gasesc in fruct sunt: in cantitate mare vitamina C, vitamina B, mucilagii, zaharuri, substante amare fisolina, solanina, alcaloizi, polifenoli, melatonina, carotenoide.
   Proprietatile curative sunt date de antioxidantii prezenti in cantitate mare in fruct. Melatonina care este prezenta si ea in cantitate mare, ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative la persoanele in varsta. In studii asupra sobolanilor sau gasit proprietati antihepatotoxice. Mai sunt evidentiate proprietati antidiabetice, antihipertensiune si antiinflamatorie. In medicina populara, Physalis peruviana este folosita in: tratarea cancerului, leucemiei, reumatismului, malariei, astmului, hepatitei, dermatitei, litiazei renale, gutei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu