duminică, 11 martie 2012

MANGOSTEEN, UN FRUCT BOGAT IN ANTIOXIDANTI

     Fructul de mangosteen (Garcinia mangostana) creste in regiuni ale Asiei de Sud-Est, dar cu precadere in Malaiezia, Thailanda, Indonezia. Este numit si "fructul zeilor" datorita gustului sau delicios de bun (gust combinat de lamaie si piersica). Arborele de mangosteen are nevoie de temperaturi mari pentru a rodi, de aceea nu-l vom intalni decat in zonele tropicale cu ploi abundente. Pentru a da prima productie serioasa de fructe arborele trebuie sa aiba cel putin 10 ani de maturitate.
     Fructului de mangosteen i se atribuie calitati curative foarte mari, numeroase persoane cred ca poate vindeca afectiuni ale inimii, ale ficatului, leucemii si numeroase forme de cancer. Coaja fructului contine peste 40 de substante puternic antioxidante, numite xanthone.
     Efectele benefice ale acestor antioxidanti (xanthone) duc la mentinerea unui echilibru microbiologic in organism, sistemuleaza aparatul imunitar, au actiune antiinflamatorie, antimicrobiana, antiulceroasa si antidepresiva, asigura o flexibilitate articulatiilor membrelor, au actiune benefica in: bolile cardiovasculare, in ateroscleroza, in bolile de stomac si in diabet. Foarte multe teste de laborator au evidentiat ca extractul de mangosteen actioneaza puternic impotriva celulelor canceroase. S-a observat ca fructul de mangosteen reduce nivelul glicemiei in diabetul de tip 2, marind actiunea insulinei. Are efecte anti-degenerative, prin incetinirea distrugerii oxidative produsa de radicalii liberi. Datorita acestor calitati fructul este indicat persoanelor in varsta care sufera de boala Parkinson, Alzheimer, migrene, depresii, anxietate. Consumat frecvent fructul protejeaza inima si are actiuni de normalizare a nivelului ridicat de colesterol din sange, totodata ajutand la echilibrarea hipertensiunii arteriale prin actiunea vasorelaxanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu