luni, 28 martie 2011

SCHIZANDRA CHINESIS

         Schizandra chinensis este o specie originara din China si Japonia, dar este intalnita si in alte tari cu clima favorabila sau se poate aclimatiza. Planta are inaltimea de 10-15 metri, cu miros citric caracteristic al frunzelor si gust amar. Este o planta lemnoasa, care creste in locuri umbroase. Se mai numeste "planta cu cinci arome", dupa medicina ayurvedica: dulce, sarat, amar, acru si iute. Semintele sunt picante si amare, restul fructului fiind dulce, sarat si acru. Frunzele sunt ovale, cu nervuri, iar fructele sunt de culoare rosu aprins grupate in ciorchini.
    O planta produce 4-5 kilograme de fructe. Schizandra infloreste in lunile mai-iunie, iar fructele se coc in lunile septembrie-octombrie.
    In medicina naturista se utilizeaza fructele cu seminte. Acestea contin numeroase tipuri de lignani (schizandrin), schizandroli, fitosteroli (stigmasterol, betasitosterol), vitaminele C si E, uleiuri esentiale, uleiuri volatile, saruri minerale, microelemente, factori biotici si alte substante.
    Actiunea majora a acestei plante este cea antioxidanta, avand proprietati astringente si antibacteriene. Schizandra este eficienta in starile astenice si asteno-depresive, psihastenie, depresii reactive care sunt insotite de simptome precum oboseala rapida, scaderea capacitatii de munca, iritatii, somnolenta, hipotonie si moleseala. Schizandra este cunoscuta pentru proprietatile sale de stimulare a tractului gastrointestinal, a sistemului imunitar, a sistemului nervos central, a plamanilor, a ficatului, a rinichilor, a glandelor suprarenale, a metabolismului, a memoriei. De asemenea, imbunatateste si creste rapiditatea reflexelor, creste rezistenta in conditii de stres, imbunatateste capacitatea organismului de a utiliza oxigenul.
    In tratamente naturiste Schizandra este recomandata ca: imunomodulator; antiinflamator; protector hepatic exceptional: antimutagenic, antitoxic, anticancerigen; protejeaza membrana si previne necrozarea hepatocitelor, mentine nivelul de glutation hepatic, stimuleaza sinteza glicogenului si a proteinelor, reduce nivelul transaminazelor serice, amelioreaza metabolismul acizilor biliari in ciroza, carcinom hepatic, icter, hepatite virale si alcoolice, reface tesutul hepatic dupa hepatectomie; tonic general: actioneaza pe fiecare din cele 12 meridiane energetice ale corpului uman, prelungeste viata si calitatea ei; adaptogen: stimuleaza selectiv functiile organismului ajutandu-l sa se adapteze fizic, psihic, imunitar; creste capacitatea organismului de a raspunde rapid la stres fara expunerea indelungata la efectele negative ale cortizolului;  imbunatateste activitatea renala; reduce efectele cardio si hepatotoxice ale chimioterapiei; antioxidant; detoxifica limfa; imbunatateste acuitatea vizuala; tonic sexual masculin si feminin, afrodisiac; reda frumusetea si stralucirea pielii in eczeme, urticarii, candidoze, alergii si alte afectiuni dermatologice; imbunatateste respiratia in congestie pulmonara, astm, emfizem.

GANODERMA LUCIDUM

         Ganoderma Lucidum este o ciuperca populara in China si Japonia. In medicina traditionala chineza, ganoderma este catalogata drept o planta superioara. Poarta si denumirea de "Ciuperca magica". Ganoderma se cultiva in special in China, Japonia, Coreea si Taiwan. Este supranumita si "elixirul tineretii" tocmai datorita compozitiei ei in substante active, care au puterea de a  purifica organismul, de a spori rezistenta la boala, de a mentine un tonus ridicat si o stare de sanatate maxima.
   Originara din Orientul Indepartat, venerata de poporul chinez si japonez, in special de mai marii conducatori, ganoderma este intalnita in unele zone asiatice si ca ciuperca "Reishi", "Lingzhi" sau "Mannetake". Chinezii consumau ganoderma pentru proprietatile sale medicinale care imbunatateau capacitatea organismului de a se vindeca.
    Ganoderma este o ciuperca medicinala care contine peste 200 de elemente bioactive, benefice sanatatii. Este bogata in polizaharide, germaniu organic, adenozine si triterpenoide.
    Ganoderma vindeca si trateaza persoanele care sufera de o serie de boli grave. Chiar daca nu s-a demonstrat stiintific rolul sau in vindecarea cancerului, se poate spune ca aceasta ciperca reuseste sa amelioreze si sa incetineasca avansarea bolii. Rolul sau de detoxifiant puternic, are ca efect intarierea sistemului imunitar, si prin urmare un raspuns mai bun al corpului in fata bolii. Capacitatea de detoxifiere a Ganodermei provine din faptul ca ea este un diuretic eficient, reusind sa intensifice activitatea rinichilor.
    Alte proprietati curative ale tratamentului cu Ganoderma ar mai fi: eficienta in sporirea tonusului intregului organism, reglarea tensiunii arteriale, impiedicarea formarii si extinderii tumorilor, reglarea nivelului de colesterol din sange, precum si a pH-ului intern, imbunatateste capacitatea de concentrare si memorare.
    In medicina naturista Ganoderma se utilizeaza in: durerile de cap si de umeri cauzate de hipertensiune;  trateaza hipertensiunea si previne arteroscleroza; este eficienta si in tratarea obstructiilor vasculare cerebrale, infarctului miocardic, apoplexiei cerebrale si anghinei pectorale; utila si in tratarea hepatitelor si a bolilor de ficat; diminueaza durerile provocate de gastrita, ulcer si alte boli digestive; impiedica faza de metastaza a cancerului si elimina durerile cauzate de aceasta boala, elimina formatiunile canceroase, creste pofta de mancare;  utila si in probleme ginecologice precum durerile menstruale sau menopauza. Afectiunile reumatismale, bolile renale, diabetul sau bolile de piele sunt alte afectiuni care pot fi tratate. Este utila si in stari de surmenaj si oboseala cronica, tulburari de concentrare, stress sau obezitate. 

marți, 8 martie 2011

POMELO, UN FRUCT MIRACULOS

        Pomelo creste in tarile Asiei de Sud-Est. In China, Pomelo a fost cultivat pentru prima data in anul 100 i.Hr. Fiind un simbol in cultura chineza, chinezii cred ca acest fruct are calitati magice de aparare contra relelor. Fructul este cultivat la ora actuala pe zone intinse in: China, Tailanda, in Taiwan, sudul Japoniei, India, Vietnam, Indonezia, Filipine, in SUA si Israel.
    Pulpa fructului este galbena cu variatii de roz, are gustul ca un grapefruit dulce. Este cel mai mare fruct dintre familia citricelor si ajunge uneori pana la dimensiuni uriase de circa 20 cm. Coaja galben-verzuie este moale si groasa si poate fi folosita la prepararea marmeladei. Chinezii folosesc coaja pentru prepararea prajiturilor.  Vietnamul foloseste florile de pomelo pentru prepararea parfumurilor. In general se consuma fructul si sucul extras din acesta.
    Pomelo are o bogatie de vitamine si minerale. Contine luteina, betacaroten, potasiu, fier, magneziu si calciu. Vitamina C este intr-o cantitate mare si sa nu uitam vitaminele B1, B2, B3, B5 si B9. Vitamina C ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar si are un puternic efect antioxidant, participand la distrugerea radicalilor liberi. Pomelo poate fi consumat pentru prevenirea si tratarea racelilor si gripelor. Ajuta pozitiv in diverse boli printre care cancerul, bolile aparatului circulator, varicele, hemoroizii, durerile de articulatii.
    Intervenind in formarea colagenului, are o importanta hotaratoare in dezvoltarea sistemului osos si a ligamentelor. Vitamina C, vitamina imunitatii, se pastreaza si in sucul de pomelo proaspat stors. Daca viroza deja s-a instalat si apar starile febrile, o solutie buna pentru scaderea febrei si potolirea setei este sucul de pomelo. De asemenea, vitamina C protejeaza vederea. Cristalinul ochiului uman contine in mod natural o cantitate mare de vitamina C. Daca aceasta cantitate scade, apar problemele de vedere. Pomelo are si proprietati diuretice ajutand la tratarea obezitatii.
    In concluzie fructul de pomelo ajuta in: infectii virale si bacteriene; in cazul bolnavilor de artrita cand durerile au fost ameliorate; in incetinirea procesului de arteroscleroza prin reducerea colesterolului; in retinopatie diabetica cand au fost reduse manifestarile hemoragice; in diabet zaharat, pentru imbunatatirea metabolismului zaharului si al grasimilor; in reducerea riscului aparitiei cataractei si franarea procesului de imbatranire pentru persoanele in varsta; in cresterea rezistentei organismului, intarirea oaselor, reducerea deteriorarii maltului dentar si carierea dintilor la copii; reducerea stresului si oboselii.
    Sucul de pomelo proaspat stors ajuta in diverse afectiuni si are proprietati de exceptie in: stimularea puternica a sistemului imunitar; are un puternic efect antioxidant, participand la distrugerea radicalilor liberi; stimulator al secretiilor digestive; este tonic, antiseptic; este diuretic si un bun curatitor de toxine pentru organism; scade colesterolul; ajuta absorbtia fierului la nivelul intestinului; detoxifica ficatul; participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale.
eMAG.ro

RODIA, BUNA PENTRU INIMA

          Rodia este un arbore mic de inaltime pana la 5–8 m. Termenul de rodie reprezinta fructul, iar planta se numeste rodiu sau rodier. Este cultivat pe scara larga in Iran, India, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Malaya, Indiile Orientale, si Africa tropicala. Introdus in California de coloniștii spanioli in 1769, rodierul este acum cultivat mai ales in zonele uscate din California si Arizona.
     Frunzele sunt lucioase, inguste-alungite, intregi, au 4–7 cm in lungime si 2 cm in latime. Florile sunt rosii-deschis, cu patru sau cinci petale. Fructul are dimensiune mai mare decat portocala si mai mic decat grapefruitul, 7–12 cm in diametru cu o forma hexagonala rotunjita, are o coaja rosie groasa si in jur de 600 seminte.
     Fructul reprezinta o sursa excelenta de vitamina B si C, contine nutrienti esentiali cum ar fi: potasiu, polifenoli (antioxidanti) si acid pantotenic.
     Demult rodiile au fost asociate cu tratamentul in multe afectiuni. Cu multe beneficii aduse sanatatii, cu un gust dulce-acrisor, sucul de rodii se poate dovedi cel mai bun aliat al organismului in lupta cu multe boli.  Mai mult de atat sucul de rodii este un bun tonic si diuretic pentru organism. Este considerata o bautura sanatoasa, care poseda prorietati antiseptice si antivirale.
     "Fructul inimii", cum mai este denumita rodia, tonifica muschiul cardiac, reduce nivelul de colesterol rau, reduce tensiunea sangelui, fluidizeaza sangele, sporeste activitatea antioxidantilor din sange, imbunatateste functiile vitale, are proprietati astringente, vindeca petele de pe piele, trateaza disfunctiile sexuale masculine si lupta impotriva cancerului de prostata, este recomandat si in controlul inflamatiei stomacului si prevenirea diareii.