duminică, 11 martie 2012

MANGOSTEEN, UN FRUCT BOGAT IN ANTIOXIDANTI

     Fructul de mangosteen (Garcinia mangostana) creste in regiuni ale Asiei de Sud-Est, dar cu precadere in Malaiezia, Thailanda, Indonezia. Este numit si "fructul zeilor" datorita gustului sau delicios de bun (gust combinat de lamaie si piersica). Arborele de mangosteen are nevoie de temperaturi mari pentru a rodi, de aceea nu-l vom intalni decat in zonele tropicale cu ploi abundente. Pentru a da prima productie serioasa de fructe arborele trebuie sa aiba cel putin 10 ani de maturitate.
     Fructului de mangosteen i se atribuie calitati curative foarte mari, numeroase persoane cred ca poate vindeca afectiuni ale inimii, ale ficatului, leucemii si numeroase forme de cancer. Coaja fructului contine peste 40 de substante puternic antioxidante, numite xanthone.
     Efectele benefice ale acestor antioxidanti (xanthone) duc la mentinerea unui echilibru microbiologic in organism, sistemuleaza aparatul imunitar, au actiune antiinflamatorie, antimicrobiana, antiulceroasa si antidepresiva, asigura o flexibilitate articulatiilor membrelor, au actiune benefica in: bolile cardiovasculare, in ateroscleroza, in bolile de stomac si in diabet. Foarte multe teste de laborator au evidentiat ca extractul de mangosteen actioneaza puternic impotriva celulelor canceroase. S-a observat ca fructul de mangosteen reduce nivelul glicemiei in diabetul de tip 2, marind actiunea insulinei. Are efecte anti-degenerative, prin incetinirea distrugerii oxidative produsa de radicalii liberi. Datorita acestor calitati fructul este indicat persoanelor in varsta care sufera de boala Parkinson, Alzheimer, migrene, depresii, anxietate. Consumat frecvent fructul protejeaza inima si are actiuni de normalizare a nivelului ridicat de colesterol din sange, totodata ajutand la echilibrarea hipertensiunii arteriale prin actiunea vasorelaxanta.

GUAVA, UN FRUCT BUN PENTRU INIMA

     Fructul de guava este de origine din Africa, dar se cultiva intensiv in America de Sud si alte tari. Fructul este preponderent de forma sferica, avand dimensiunile unui mar mic, coaja fiind comestibila. Pulpa fructului este extrem de gustoasa si aromata, avand un gust dulce acrisor comparativ cu al perelor coapte.
     Fructul de guava are un continut bogat in vitamina C, sucul unui singur fruct oferind de 5 ori mai multa vitamina C decat doza minima recomandata. Mai contine minerale precum: calciu, fosfor, magneziu si acidul nicotinic in cantitate mare. Este bogat in fibre solubile benefice tractului intestinal.
     Beneficiile fructului de guava sunt foarte numeroase, pe langa gustul sau delicios. Ajuta in cazuri de raceli si gripa prin continutul ridicat de vitamine. Alunga tusea curatind caile respiratorii datorita proprieatatilor astringente ale pulpei fructului. Datorita continutului ridicat de vitamina C are proprietati antivirale, luptand cu succes inpotriva racelilor si infectiilor virale. Guava ajuta la eliminarea si reducerea colesterolului rau din sange, efectele fiind de reducere si normalizare a tensiunii arteriale. Combate si ajuta cu succes in prevenirea constipatiei, datorita continutului ridicat de fibre. Este de ajutor persoanelor obeze care vor sa slabeasca. Consumand acest fruct regulat scade riscul inbolnavirii de cancer.

CARAMBOLA, UN FRUCT EXOTIC

     Tara de origine a fructului de carambola este Sri Lanka, dar mai este cultivat si in tari ca: Brazilia, Peru, Indonezia, Malaiezia, Filipine, India, SUA (Hawai, California). Arborele de Averrhoa carambola este masiv si inalt cu flori liliachii si frumos mirositoare, iar fructul este lunguiet de circa 10 cm, cu o culoare galben-verzuie, cu miez galbui, gust acrisor asemanator merelor si perelor.
    Carambola este bogat in vitamina C, urmata de vitaminele B5 si B9. Ca minerale gasim in cantitate mare potasiu, fosfor si mai putin zinc.   
    Coaja fructului este translucida si este comestibila, iar miezul este zemos. Datorita continutului bogat in vitamina C, fructul este recomandat persoanelor fara pofta de mancare. De asemenea cei care au stari de raceala, viroze sunt indemnati sa consume fructul de carambola, pentru ca vitamina C (prezenta in fruct) este cea care mareste puterea de actiune a sistemului imunitar. Fructul se poate consuma ca atare sau in combinatie cu alte fructe in salate.

KIVANO, UN FRUCT DELICIOS

      Fructul de kiwano arata ca un castravete mai bombat cu proieminete ca niste tepi, cu dimensiuni de 10-15 cm. Miezul este verde-gelatinos presarat cu seminte albe. Gustul este delicios comparat cu acela al dovleacului inbinat cu banana si lamaie.     Sa nu uitam ca fructul de kiwano este o ruda forte buna cu castravetele si pepenele. Este originar din Zimbabwe si i se mai spune si "castravete african". Este cultivat intens in Israel, Noua Zeelanda si America Centrala, zone de unde se si importa.
     Continutul de vitamine este bogat in vitamina C in cantitate mai mare si vitaminele B3, B5, B6 si beta-caroten. La mineralele in cantitate mare se gaseste potasiul urmat de calciu, magneziu, fosfor, fier si zinc. O avertizare pe care trebuie sa o luam in seama este aceea ca, daca fructul este prea copt, riscam sa avem probleme cu stomacul.

RAMBUTAN, UN FRUCT BOGAT IN VITAMINE SI MINERALE

        Fructul de rambutan provine din Asia de Sud-Est, cu raspandire in America de Sud (Costa Rica) unde este cultivat intensiv. Fructul este ca aspect rotund cu dimensiuni 3-5 cm, cu tepi moi galbeni-verzui si culoare galbena-portocalie spre rosiatic. Are un gust dulce-acrisor, aromat si revigorant.
    Pulpa fructului este suculenta semanand foarte mult cu boabele de struguri. Fructul de rambutan este bogat in vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, vitamina C fiind in cantitate mai mare.
    Mineralele prezente in fruct au si ele o mare varietate, astfel gasim in cantitate mare calciu, magneziu, fosfor si potasiu. Fiind un fruct bogat in vitamine este bine sa il consumam pentru a preveni raceliile si bolile sezonului rece, dar si pentru o vitaminizare de primavara atat de necesara organismului dupa iesirea din iarna. Fructul este folosit foarte mult si in industria cosmetica, ca produs pentru ingrijirea pielii (efect puternic antibacterian si de protectie).