miercuri, 29 iunie 2011

KAKI, UN FRUCT DELICIOS BUN PENTRU INIMA

        Diospyros kaki este originar din China, culoarea variaza de la galben deschis la portocaliu rosiatic, iar forma sa este asemanatoare cu o rosie. Este mult raspandit in China, iar interesul pentru aceasta cultura se manifesta si in Brazilia si Coreea.  Copacul kaki are o crestere lenta, este longeviv si atinge, uneori 10 m in inaltime in cazul soiurilor cu vigoare ridicata. Trunchiul este drept cu scoarta de culoare gri inchis. Frunzele sunt cazatoare de forma eliptica sau ovala, culoare verde lucios pe partea superioara, verde clar. Fructele se coc toam­na, iar in filosofia japoneza se spu­ne ca nu este toamna fara gustul de­licios de kaki.
  Are gust asemanator piersicii combinat cu pepene galben, fiind foarte bogat in glucoza si apa, vitamina C, calciu, fosfor, fier si magneziu. Fructele de kaki dulci sau acre sunt bogate in tanin. Acest tanin scade cantitativ pe masura ce fruc­tul se coace. Cand este verde, can­titatea de tanin este ri­dicata.
  Datorita taninilor prezenti in fruct se poate reduce riscul bolilor cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul si o vasta gama de tumori (cancer de prostata). Frunzele de kaki sunt uscate si utilizate in prepararea ceaiului verde, in diverse preparate erboristice pentru a reduce imbatranirea pielii. Fructul mai este considerat si un bun antiseptic, bun pentru stomac si pentru combaterea hipertensiunii, dar si pentru tratamen­­tul diareii, enterocolitelor si hemoragiilor.
  In Japonia sa scos in evi­denta faptul ca in compozitia cojilor de kaki sunt pre­zente niste fitochimicale numite proantocianidine, ce ajuta la stopa­rea procesului de imbatranire. Mai contine compusi cunoscuti sub numele de shibuol si acid betulinic, care se crede ca au proprietati anticancer.

duminică, 26 iunie 2011

AVOCADO, UN FRUCT IMPOTRIVA COLESTEROLULUI RAU

       Avocado este originar din zonele tropicale si subtropicale ale Americii centrale si de sud, dar el creste si in regiuni mai calduroase din America, cum ar fi: Florida, California si insula Hawai. Majoritatea fructelor de avocado pe care le gasim in magazine sunt aduse din Mexic.
   Dietoterapeutii incearca sa evite fructul de avocado, considerandu-l plin de grasime si deci de evitat. Desi avocado are o cantitate mai mare de grasime decat alte fructe (de 20 de ori mai mult ca altele),el contine grasimi mononesaturate foarte sanatoase. Acidul oleic din avocado diminueaza colesterolul.
   Avocado este o excelenta sursa de potasiu, continand cu 60 la suta mai mult decat banana. Potasiul joaca un rol important in reglarea presiunii sangelui si joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiace si hipertensiunii arteriale.
   Fructul contine si luteina, care este un carotenoid (un nutrient din pigment care da unor fructe si legume culoarea lor). Un antioxidant natural, luteina este responsabila pentru mentinerea sanatoasa a  pielii si ochilor nostri.
   Fructele de avocado sunt foarte valoroase prin continutul bogat in vitaminele A, B, C, E (reprezinta unul dintre cei mai puternici antioxidanti si neutralizeaza efectele radicalilor liberi), in vitamina K, in acid folic dar reprezinta si o buna sursa de fibre alimentare. Reprezinta unul din fructele cu cel mai ridicat continut in fibre circa 75 la suta fibre insolubile si 25 la suta fibre solubile.
   Vitaminele continute de avocado sunt esentiale in protejarea de efectul homocisteinei, a inimii si a arterelor, aceasta in conditiile in care un nivel prea mare de homocisteina poate conduce la un atac de cord. Proprietatile terapeutice ale fructului de avocado ajuta la intarzierea si prevenirea sclerozei osoase. Artroza, care este o boala severa, ce afecteaza aproximativ 20 la suta din populatie, iar doctorii naturisti utilizeaza impotriva ei extracte naturale din numeroase plante, printre care cele de avocado si soia.
   Avocado are si proprietati anticancerigene. Are culoarea galben-verzuie datorita unor substante carotenoide care, alaturi de vitamina E, formeaza un antioxidant natural puternic. Dupa studiile specialistilor, cele doua substante inhiba dezvoltarea celulelor cancerigene din zona prostatei. Fructul de avocado influenteaza absorbtia carotenoidelor din alimente ce joaca rolul unor pigmenti antioxidanti utili in prevenirea bolilor oculare, in cancere si in protectia pielii contra radiatiilor ultraviolete. Avocado este recunoscut pentru proprietatile sale de scadere a nivelului  colesterolului si glicemiei, pentru proprietatile antioxidante, de protejare a ficatului si a actiunii sale antiinflamatoare.
   Uleiul de avocado, extras din sambure, portejeaza pielea de uscare dar se foloseste si ca tratament in cazul deterioraii pielii de catre paraziti. Este renumit pentru proprietatile sale antibacteriene, antiriduri, cicantrizante. Uleiul de avocado este o sursa excelenta pentru tratarea acneelor, dermatitelor, accelereaza procesul de vindecare al pielii. Multiplele proprietati ale uleiului de avocado (emolient, penetrant, hidratarea si inmuierea pielii) il fac ingredientul cel mai potrivit pentru un produs cosmetic de tratament al pielii.

BROCCOLI, UN ALIMENT PENTRU SANATATE SI ANTICANCERIGEN

        Studii recente care au fost efectuate de cercetatorii americani plaseaza broccoli pe locul 1 intr-un clasament cu cele mai sanatoase 100 de alimente pe care trebuie sa le consumam. Broccoli contin izotiocianati, substante cu importante efecte antioxidante. Broccoli are numeroase proprietati anticancer si este bogat in sulforafan, o substanta despre care oamenii de stiinta au afirmat ca are un rol esential in protejarea oaselor si a articulatiilor. Un studiu efectuat la Universitatea din Warwick spune despre beneficiile pe care le aduce consumul de broccoli in cazul persoanelor care sufera de diabet. Un alt studiu efectuat de cercetatorii de la Johns Hopkins School of Medicine, vorbeste despre consumul de broccoli, ca este benefic pentru plamanii expusi la poluare si fum de tigara, datorita sulforafanului (unul dintre fitonutrientii benefici care se gasesc in broccoli).
   Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii Berkeley din California sfatuiesc sa se consume cat mai mult broccoli si alte legume asemanatoare (exemplu: varza, conopida) pentru ca ele ajuta la intarirea sistemului imunitar. Aceste legume impiedica inmultirea celulelor bolnave si contribuie la multiplicarea celulelor albe care protejeaza organismul impotriva infectiilor.
   Bogat in vitamina A, C, complexul de vitamine B, acid folic, minerale (calciu, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor) poate preveni afectiuni dintre cele mai complicate. Datorita continutului mare de glucoza, leguma intervine in combaterea cancerului pulmonar, de prostata si vezica urinara.
   De asemenea, se recomanda in tratamentul cancerului esofagian si la stomac. Prin continutul de antioxidanti din familia carotenoizilor, broccoli intervine si in protectia ochilor, impiedicand formarea cataractei.
   Broccoli contine, in cantitate mare, doua elemente vitale pentru organism, calciul si vitamina C, si calorii putine ceea ce-l recomanda si in curele de slabire.
   Consumul regulat de broccoli sustine si fortifica sistemul imunitar, ajuta la intarirea oaselor prin continutul crescut de calciu din compozitie si lupta cu succes impotrva stresului. Continutul bogat de sulf are efecte puternice antivirale si antibiotice. Proprietatile antioxidate previn aparitia unor forme de cancer. Broccoli, foarte bun cardioprotector, controleaza tensiunea, mentinand-o in limite normale.
   Inca odata recapitulam, ca o dieta bogata in broccoli previne foarte multe afectiuni si are numeroase avantaje: blocheaza dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer la san, la colon, de vezica biliara, ovarian sau de prostata si opreste raspandirea acestora; fortifica sistemul imunitar, datorita continutului ridicat de vitamine; previne afectiunile digestive, ajuta la vindecarea gastritelor si a unor tipuri de cancer gastric; cardioprotector, mentine controlul tensiunii arteriale; previne cataracta si amelioreaza osteoporoza si are actiune benefica in multe alte boli grave.

marți, 21 iunie 2011

ARDEIUL, BUN PENTRU MEMORIE SI ANTICANCERIGEN

         Ardeiul iute are mai multe denumiri in limba romana si anume: boia, chiper, paprica, tiuper etc. Acest aliment medicament care ne "incendiaza" gura, in ipostaza de remediu si de prieten al sanatatii noastre are multe actiuni binefacatoare si o sa vedem pe parcurs la ce  boli exceleaza cu efecte pozitive. O sa asociem ardeiul iute si cu fratele sau ardeiul kapia sau ardeiul gras rosu sau verde (sau varietati de culoare galbena). Culoarea vom vedea ca este importanta, fructul rosu avand calitati superioare fata de cele ale fructului verde. Precizam ca vorbim despre un fruct, si nu neaparat o leguma, deoarece este fructul plantei cu acelasi nume.
   Una dintre virtutile sale recent descoperite este reprezentata de faptul ca ajuta memoria. Inhiband comportamente innascute sau dobandite, la cobai, cercetatorii taiwanezi au demonstrat efectul benefic al luteolinei asupra capacitatilor de invatare.  Acest compus prezent in ardei e capabil sa blocheze efectul perturbator al anumitor molecule (neurotoxine) asupra proceselor de memorare. El actioneaza in sensul activarii circuitelor neuronale implicate in invatare.
   Ardeiul iute fata de ardeiul dulce contine o substanta iritanta denumita capsaicina care ii confera iutime, dar si proprietati medicinale. Mai contine vitaminele: A, C, PP, E, B si enzime, zaharoza, amidon, celuloza, lipide, carotenoide, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, cupru, mangan, sulf, substante cu proprietati nutritive deosebite. Capsaicina este un alcaloid cu proprietati rubefiante (iritante), fiind folosita in cosmetica impotriva caderii parului.
   Ardeiul iute, ca si cel gras, contine o serie de substante care au capacitatea de a induce apoptoza, adica moartea celulelor tumorale. Ele actioneaza prin intermediul unor receptori, antrenand apoptoza dezintegrand mitocondriile – un organit de care celula are nevoie pentru a-si fabrica energia. Cercetatorii spanioli de la Universitatea Cordoba si-au pus problema daca substantele respective, specifice ardeiului iute, au aceleasi efecte ca ale celor specifice ardeiului gras. Testele s-au efectuat pe cobai care sufereau de cancer al pielii. Rezultatul a fost ca in ambele cazuri exista un excelent potential preventiv impotriva dezvoltarii tumorilor canceroase.
    De asemenea, o alta substanta existenta in compozitia ardeiului, testata de data aceasta in Coreea, si-a relevat actiunea deosebit de eficienta impotriva cancerului de colon la oameni. Pe de alta parte, cunoscut fiind continutul remarcabil de antioxidanti si de vitamina C, s-a masurat nivelul corespunzator la ardei rosu si verde imediat dupa recoltare, apoi dupa 7 pana la 19 zile, timp in care au fost tinuti la temperatura de 20 grade C. Rezultatele au aratat ca la ambele varietati creste nivelul vitaminei C, in timp ce capacitatea antioxidanta totala e mai mare la ardeiul rosu, comparativ cu a celui verde.
   Anumite varietati sunt utilizate la obtinerea unor coloranti care ii inlocuiesc pe cei chimici, in produse ca iaurturile, produse de cofetarie, mezelurile, in ketchup, in sosuri. Medicina noastra populara cunoaste si ea remedii importante, dintre care am preluat cateva recomandari. Asadar, ardeiul se foloseste in avitaminoze, in alcoolism, iar extern in reumatisme, degeraturi, angina pectorala, alergii, combaterea oboselii corzilor vocale.
   Tinctura de ardei iute este folosita contra alcoolismului. Se maruntesc 2-3 ardei iuti si se amesteca cu 100 ml alcool. Se lasa la macerat timp de 14 zile, la temperatura camerei, agitindu-se din cand in cand, dupa care se filtreaza. Se iau 5-10 picaturi de tinctura de ardei iute, zilnic.
   Sub forma de pudra, ardeiul iute poate fi utilizat si pentru vindecarea ranilor. Aceasta planta este cunoscuta pentru vindecarea infectiilor aparute la nivelul gingiilor, eliminind durerile si abcesele. Pentru aceasta, se pune pe periuta de dinti pudra de ardei iute si se spala dintii. Aceasta operatie este benefica pentru gingii, iar gargara cu solutie de ardei iute este benefica in cazul durerilor de gat.           sursa:   Magazin