luni, 30 mai 2011

LIME, BUNA PENTRU DIGESTIE

      Lime sunt originare din India, dar in prezent se cultiva in toate zonele tropicale ale planetei si sunt ingrediente importante in bucataria din Mexic, Asia, dar si in cea mediteraneana. In prezent, 15 la suta din productia mondiala de lime provine din Mexic, in timp ce India, tara de origine a acestora, produce doar 12 la suta din productia de lime. Cele mai aromate sunt fructele care provin din Mexic, iar cele care provin din Asia sunt mai mari si mai acide.
   Lime are o coaja verde, o aroma mai puternica si mai proaspata decat lamaia. Fructele de lime sunt mai mici, mai grele si au pulpa mai densa decat lamaia. Sucul de lime este mai dulce decat cel al lamailor. Fructele sunt recoltate aproape intotdeauna necoapte, cand au culoarea verde intens si sunt consumate inainte de a atinge starea de coacere, atunci cand incep sa se ingalbeneasca.
   Este recomandat sa se aleaga in magazin fructele de culoare verde inchis, cele galbene fiind trecute. Cele mai apreciate fructe de lime sunt cele mici, iar cele mari sunt privite ca fiind inferioare calitativ. Arborele de lime poate atinge de la 2 la 4 m inaltime. Frunzele de forma ovoida sunt parfumate placut. Fructele, singure sau grupate cate 2-3, au o forma rotunjita la baza si ovala spre varf.
   Lime contine vitamina C, toata gama de vitamine B, vitamina A, E si K. In 100 de grame de fruct sunt 0,42 de grame de proteine, 0,07 lipide, care sunt concentrate in uleiurile volatile din coaja, 8,42 de grame de glucide, 14 miligrame de calciu, 117 miligrame de potasiu, 0,09 miligrame de fier.
   Fructele de lime au o mare valoare terapeutica. Peptina din pulpa de fruct este benefica in reducerea nivelului de colesterol, iar vitamina C are efect benefic asupra sistemului imunitar, crescand rezistenta la boli. Continutul mare de vitamina C mentine sanatatea dintilor si a sistemului osos.  Previne caderea dintilor, cariile dentare, sangerarea gingiilor si fragilitatea oaselor. Uleiul volatil din lime este folosit in medicina pentru ca imbunatateste digestia. Acest fruct este recomandat in dieta-tratament pentru dezechilibrele digestive. Sucul de lime este benefic in prevenirea si tratarea constipatiei. Dimineata pe stomacul gol se poate consuma un pahar cu apa la teperatura camerei si suc de lime. Studiile au demonstrat ca acidul citric din lime are o reactie alcalina in sistem, fiind capabil sa diminueze simptomele de ulcer peptic, iar sucul de lime diluat cu apa calduta previne cistita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu