joi, 13 ianuarie 2011

KIWI, UN FRUCT BOGAT IN VITAMINA C




          Originar din China, kiwi insumeaza numeroase virtuti terapeutice. Nu e chiar adevarat ca el detine recordul la continutul de vitamina C, dar oricum este foarte bogat in aceasta substanta (92,7 mg la 100 g), fata de portocala (59,1 mg la 100 g) sau de strugure, fructe citate mult mai frecvent la acest capitol; kiwi este depasit doar de afin, din cate se cunosc pana in prezent. Cele aratate dovedesc ca un singur fruct contine aproape intregul aport nutritional recomandat, de vitamina C, pentru o zi (110 mg la persoanele adulte).
     Un alt aspect important il reprezinta utilitatea consumului de kiwi de catre persoanele care efectueaza diverse activitati intr-un mediu cu temperaturi ridicate. Cercetatorii chinezi au testat o bautura naturala intaritoare, pe baza de kiwi, pe atleti care se antrenau in zone calduroase. Preparatul a marit considerabil durata exercitiului, inainte sa survina oboseala si in acelasi timp a amplificat si performantele pe timpul efortului. Dozata la 5% continut de glucide, bautura de kiwi le-a permis atletilor sa-si mentina nivelul zaharului din sange in perioada antrenamentului, fara a provoca valori maxime ale insulinei. Mai mult decat atat, vitamina C din fruct a imbunatatit nivelul de vitamina C din organismele supuse studiului.            
     In mod traditional, kiwi se utilizeaza frecvent ca tratament natural impotriva constipatiei. Intr-adevar, el favorizeaza tranzitul intestinal. Persoane suferind de constipatie, cu varste de peste 60 de ani, au consumat timp de trei saptamani fie kiwi (cate un fruct la fiecare 30 kg de masa corporala, deci aproximativ doua trei fructe pe zi), fie un regim normal. Celor care au beneficiat de regimul cu kiwi, li s-a imbunatatit semnificativ starea digestiei.          
     Acelasi tip de cura (doua trei fructe pe zi), aplicat pe voluntari timp de o luna, a dat rezultate remarcabile si la un alt nivel: nivelul trigliceridelor a scazut cu 15% si agregarea plachetelor (fenomen implicat in dezvoltarea cheagurilor de sange) s-a redus cu 18%. Conform altor studii recente, kiwi este si un protector al ADN-ului impotriva potentialelor afectiuni cauzate de radicalii liberi. Vitaminele C si E, polifenolii din fruct, puternici antioxidanti, s-ar putea afla la originea acestor efecte protectoare in fata maladiilor cardiovasculare si a cancerului.              
     Un palid revers al medaliei il reprezinta alergia la kiwi, care ocupa insa doar 1% din totalul alergiilor alimentare si apare de obicei din cauza unei hipersensibilitati a mucoasei bucale. Totusi, problema trebuie privita cu responsabilitate, deoarece in circa 20% din cazuri alergia provoaca astm, o cianoza sau un soc anafilactic.  
    Confruntate cu o alergie directa sau incrucisata, persoanele care reactioneaza la testele cutanate in cel mult doua ore dupa consumul fructului sunt sfatuite sa excluda cu totul kiwi din alimentatia lor. In familiile cu predispozitie la alergii se recomanda amanarea introducerii fructelor exotice (inclusiv kiwi) in alimentatia copilului mic – o masura profilactica oricand binevenita. Continutul de substante utile organismului uman indica la fructul de kiwi o superioritate evidenta fata de portocala.            sursa:  magazin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu